rodinný dům na Mladcové


místo | Zlín - Mladcová
realizace | 2011 - 2013
projekt | 2006 - 2011
autor | ing. arch. Jindřich Nový

Rodinný dům je situován na okraji obce, na konci slepé ulice uzavírá vilovou zástavbu a sousedí s masou lesní zeleně. Pozemek je výrazně východně svažitý s příjezdem z jihozápadu. Dominantní je výhled na protější svah s bizarní sídlištní zástavbou. Zásadní pro návrh domu je také orientace vstupu na parcelu a fakt, že je pozemek výrazně stíněn okolní zástavbou i samotnou topografií místa. Dům jsme umístili hlouběji do zahrady a získali tak, narozdíl od sousedních domů, využitelnou  i západní fasádu a zároveň tímto tahem rozdělili zahradu na část společenskou, přes kterou se k domu přicházelo a soukromou se sadem ovocných stromů. Parkovací stání je samostatné.

Dům je třípodlažní, se dvěma dětskými pokoji v nejnižším podlaží s výstupem na "spodní" zahradu, se společenskou částí ve vstupním prostředním podlaží a ložnicí a pracovnou ve nejvyšším podlaží. Vnitřní společenský prostor je otevřen horizontálně prosklenou stěnou skrze koruny stromů směrem východním a vertikálně do druhého nadzemního podlaží. Tento drobný téměř krychlový prostor umožňuje pouštět západní slunce skrze galerii s pracovnou až do obytného prostoru, čímž ve složité situaci získává celodenní přirozené osvětlení. Vnější dramatická forma avšak úzce svázaná s vnitřním prostorem zakrývá vstupní terasu a vykrajuje rozlehlý balkon v horním podlaží u ložnice rodičů s výhledem nad korunami stromů. Společný prvek všech tří podlaží je schodiště. Za přínosnou spolupráci musíme poděkuji investorovi s celou rodinou.